Hva er kjeveleddsproblemer? - Lillesand Tannlegesenter
BESTILL TIME
37 27 05 12 Man 08 – 16|Tir – Tor 08 – 16|Fre  08 – 15

Hva er kjeveleddsproblemer?

Symptomer på TMD kan variere kraftig og være svært komplekse. Ofte vil vi finne et klinisk bilde med kombinasjon av symptomer fra flere TMD-komponenter som muskler, nerver, ligamenter, bein, bindevev og tenner.  Vanlige symptomer er:

 

 • Smerter og ømhet i kjeve/ansikt
 • Lyder fra kjeveledd (klikke- eller skrapelyd)
 • Redusert bevegelighet av underkjeven
 • Overbevegelighet av underkjeven (kjeven «går ut av ledd»)
 • Låsning i kjeveledd
 • Øresymptomer (eks. endret lydfølsomhet, dottfølelse, smerte)
 • Hodepine og svimmelhet

 

 

TMD-smerter kan være av varierende intensitet og er ofte lokalisert til tyggemuskulatur og kjeveledd selv om smertene kan ha sin opprinnelse/årsak andre steder i kroppen. Utstråling til tinning, ansikt, øre, hals, nakke og tenner er vanlig. Samtidig hodepine, endret lydfølsomhet og muskelsmerter, særlig i nakke/skuldre, kan forekomme.

 

Smerter i tyggemuskulatur (myalgi) er den vanligste tilstanden blant personer med TMD-plager. Pasienten kan i tillegg ha nedsatt kjevefunksjon, med eller uten kjeveleddslyder. Myalgi opptrer også ofte samtidig med andre diagnoser relatert til TMD.

 

Lyder fra kjeveledd er vanlig (ca. 1/3 av befolkningen) og opptrer som oftest uten andre symptomer. Lyd fra kjeveledd uten andre symptomer krever vanligvis ikke behandling.

 

Behandling

Det er mange behandlingstilbud for TMD, der kirurgi bør være en siste utvei. Nedenfor er en rekke behandlinger for TMD i den rekkefølgen man bør prøve dem.

 

Hvile

I mange milde tilfeller vil TMD symptomer forsvinne bare ved å la de overarbeidete kjevemusklene hvile.

Hvis det klikker når du gjesper eller åpner munnen, må du prøve og ikke åpne munnen helt opp i løpet av de neste dagene.

Skjær maten i små biter, slik at du ikke trenger å gape helt opp for å ta en matbit eller tygge så hardt. Erstatt maten med et mykere kosthold.

Unngå å tygge tyggegummi.

 

Behandle det som en muskelskade

Prøv å behandle kjeven på samme måte som du ville gjort med en sår muskel. Masser kjevemuskelen, legg en varm klut på, ta et anti-inflammatorisk medikament som ibuprofen (Ibux), og la den hvile.

 

Prøv avspenningsøvelser

Akkurat som en muskel knyter seg ved overforbruk, kan kjeven gjøre det samme ved mye bruk. Enkle øvelser kan hjelpe deg å lære hvordan en kan korrigere unormal kjeve bevegelse og å slappe av i de spente kjevemusklene som bidrar til smertene. Alle øvelser bør gjøres når du ikke har smerter.

Hvis kjeven begynner å gjøre vondt mens du utfører øvelsene, stopp og hvil. Øvelser bør gjøres foran et speil slik at du kan se fremgangen din.

Mange som har TMD har et avvik i måten leddene beveger seg, men er i stand til å lære en ny, mer riktig posisjon. Sett et lite klistremerke på midten av haken din og åpne munnen. Hvis kjeven din går til siden når du åpner munnen, vil klistremerket også skifte posisjon. Når du ser at dette skjer, gjør en bevisst innsats for å holde kjeven perfekt justert når du åpner munnen. Det kan føles unaturlig i begynnelsen, men over tid vil det føles mer normalt, og du kan merke en reduksjon i dine leddsmerter.

Muskelavslapning og tøyningsøvelser kan gjøres hvor som helst: hjemme, i bilen eller mens du leser en bok. Åpne forsiktig munnen så høyt som mulig uten ubehag. Lukk munnen sakte. Når musklene har løsnet opp, kan du bruke hånden for å åpne munnen litt høyere.

Denne type stretching kan hindre kjeven din fra å bli låst, eller ute av stand til å åpne og lukke seg jevnt.

Les mer her.

 

Sjekk kroppsholdningen din.

Dårlig kroppsholdning legger ryggraden i en posisjon som forårsaker stress i kjeven. Når folk henger slapt eller bøyer seg for mye framover, forskyves underkjeven forover og tennene oppe og nede passer ikke lenger sammen på riktig måte.

Denne bevegelsen legger vekt på muskler, ledd og bein, og hvis den forblir ubehandlet, kan den skape smerter og betennelser i muskler og ledd når munnen åpnes og lukkes.

 

Finn ut om du gnisser tenner om natten

TMD er ofte forårsaket av tanngnissing om natten. Bittskinne brukt om natten, kan være svært effektiv i å snu TMD symptomer. Helfo gir tilskudd til undersøkelse, behandling og etterkontroll av bittskinne med et engangsbeløp.

Om du gnisser tenner på natten, kan det være et tegn på at du sliter med å holde luftveiene åpne mens du sover.  Nyere studier viser at TMD symptomer ofte kan tyde på søvnapné. Da kan man få en annen type bittskinne, som brukes for å behandle søvnapné. Les mer om søvnskinner her

 

Sjekk stressnivået.

Vi biter ofte altfor hardt uten å legge merke til det og TMD kan ofte løses ved å behandle den grunnleggende årsaken til stress i dagliglivet.

 

Ta Ibuprofen

Ibuprofen (Ibux), eller en annen anti-inflammatorisk medisin, kan gi deg umiddelbar lindring ved å redusere hevelse eller ømhet i kjeven, ansikt, hode eller nakke. Denne typen behandling vil ikke fungere på lang sikt.

Smerter er også kroppens måte å fortelle deg at noe er galt og at en må gjøre en endring. Å ta smerten bort kan føre til at du skader kroppen din enda mer. Smertestillende er en god hjelp til umiddelbar lindring, men vær sikker på at du oppsøker lege eller tannlege for å behandle selve årsaken.

 

Vurder kirurgi

Dette skal kun være en siste utvei etter å ha gått gjennom alle behandlingsalternativene over og prøvd med ulike kombinasjoner av disse. Kirurgi på selve leddet er ikke ofte brukt lenger, men kan i sjeldne tilfeller være nødvendig.

Avhengig av alvorlighetsgraden av din TMD, må du kanskje gå gjennom en del prøving og feiling for å finne ut hvilken behandling eller kombinasjon av behandlinger som fungerer for deg, men vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe og veilede underveis og om det trengs henvise til spesialister.

 

Bestill tannlegetime

  Personalia

  Har du vært kunde tidligere?

  Er du student?

  Ønsket time?

  Ønsket dag:

  Ønsket tid:

  Ønsket behandler:

  Hva gjelder det?