Tannbleking - Lillesand Tannlegesenter
BESTILL TIME
37 27 05 12 Man 08 – 16|Tir – Tor 08 – 16|Fre  08 – 15

Tannbleking

Ytre misfarging på tennene kan pusses og poleres bort av oss på klinikken. Dette forandrer ikke selve tannfargen, men kan i mange tilfeller gi et godt resultat. Ønsker man lysere tenner, er det derimot nødvendig med tannbleking. Det benyttes da et blekemiddel som trenger inn i tannen og tar bort fargestoffer og reduserer indre misfarging. På vår klinikk tilbyr vi deg å få fremstilt en indiviuell tilpasset blekeskinne. Først tar man en avstøpning av tennene og lager en gipsmodell, deretter fremstiller tannteknikeren en eksakt tilpasset blekeskinne til tennene dine. Dette gjør at den oppleves bedre og mindre ubehagelig å ha i munnen. Blekeskinnen kan senere benyttes for å opprettholde oppnådd hvithet og du kan ha glede av blekeskinnen i mange år fremover.

Bleking kan utføres enten på dagtid eller om natten. Om natten benyttes blekemiddelet mens du sover. Alternativt kan blekemiddelet benyttes i løpet av dagen, og det er tilstrekkelig med en bleketid på 2 til 3 timer. Antall dager som du trenger å bleke vil variere avhengig av hvor raskt man oppnår ønsket resultat.

Fremgangsmåte ved hjemmebleking:

  1. Puss tennene nøye og rengjør eventuelt med tanntråd. Skyll munnen med fargeløst fluormunnskyld 0,2% i 2 minutt.
  2. Blek gjerne én kjeve om gangen dersom det føles mest behagelig.
  3. For de tennene som skal blekes: Plassér en liten dråpe gel i den del av skinnen som tilsvarer forsiden av tennene. Mengden gel skal tilpasses størrelsen på de respektive tenner.
    • Små tenner = mindre gel
    • Store tenner = mer gel
  1. Sett tilbake hetten på sprøytespissen.
  2. Tørk vekk spytt fra tennene som skal blekes.
  3. Plasser skinnen over tennene og pass på at den sitter ordentlig på plass.
  4. Tørk bort overflødig gel fra tannkjøttet.
  5. Blekeperioden kan nå starte.

Når blekeperioden er ferdig:

  1. Ta blekeskinnen ut av munnen og fjern rester av blekemiddelet fra tenner og tannkjøtt.
  2. Skyll munnen med fluormunnskyld 0,2% i 2 minutt.
  3. Rengjør skinnen forsiktig i kaldt vann ved hjelp av tannbørsten. Det er viktig ikke å bruke varmt vann, da dette kan deformere/ødelegge skinnen.

I blekeperioden og i 2-3 uker etter endt behandling er det viktig og i størst mulig grad inngå produkter som kan misfarge tennene. Dette kan f.eks. være vin, te, kaffe og tobakk som alle kan inneholde sterke fargestoffer.  Under denne perioden er tennene mer mottakelige for fargestoffer og blekeresultatet kan dermed bli dårligere.

Det er nyttig å skylle munnen med fargeløst fluormunnskyld 0,2% i blekeperioden. Dette for å motvirke eventuell ising i tennene. Spesialtannkrem mot ising som f.eks. Sensodyne Repair & Protect eller Zendium Sensitive tannkrem kan også være til god hjelp for mange. Dersom det oppstår plagsomme smerter eller ubehag, bør blekingen avbrytes og tannlegen kontaktes. For mye blekemiddel i skinnen kan føre til sårhet i tannkjøttet. Vent da noen dager og forsøk igjen.

Det er på forhånd vanskelig å forutsi blekeresultatet. Resultatet varierer fra person til person, men de aller fleste får hvitere tenner etter endt bleking. Vi anbefaler at en tannlege vurderer tenner og tannkjøtt før bleking igangsettes. Har du mange synlige fyllinger og keramiske kroner, vil ikke disse lysne og reagere på blekemiddelet. Det kan derfor bli nødvendig å skifte synlige fyllinger etter endt bleking. I tillegg kan det være vanskelig for deg som pasient å vurdere kvalitet og produktinnhold fra de mange ulike tilbyderne av blekemiddel.

Andre råd som bør følges:

  • Gravide kvinner skal ikke bleke under svangerskapet. Det er heller ikke anbefalt at ammende kvinner bleker tennene.
  • Blekemiddelet brukes og oppbevares i henhold til fabrikantens anbefalinger.
  • Bruk ikke tobakksprodukter mens blekeskinnen er i munnen.
  • Ikke innta mat eller drikke mens blekeskinnen er i munnen.

Bestill tannlegetime

    Personalia

    Har du vært kunde tidligere?

    Er du student?

    Ønsket time?

    Ønsket dag:

    Ønsket tid:

    Ønsket behandler:

    Hva gjelder det?