Gingivitt – en overfladisk tannkjøttsbetennelse
Gingivitt er betennelse i tannkjøttet (gingiva) og mangelfullt renhold kan over tid føre til utvikling av sykdommen. Et betent tannkjøtt får en litt mørk rødfarge, det blir hovent og ligger mindre stramt inntil tennene. Ved rengjøring kan tannkjøttet oppleves ømt og det blør lett. Betennelsen oppstår når bakterier og mykt belegg (plakk) blir liggende på tannen i kontakt med tannkjøttet. Om man har mye tannstein, vil også dette kunne medvirke til utviklingen av gingivitt. Gingivitt oppstår lettest der det er vanskelig å holde rent som f.eks. mellom tennene. Sykdommen er en reversibel tilstand og grundig renhold kan gjøre tannkjøttet friskt igjen.
Gode råd for å forhindre gingivitt:
- Grundig tannpuss med fluortannkrem er viktig morgen og kveld. Det er særlig viktig å fjerne belegget som ligger nærmest tannkjøttet.
- Rengjør mellom tennene minst en gang per dag.
- Rutinemessig tannrens hos tannlege er også nødvendig for å sikre friske forhold i tannkjøttet. Hyppigheten på kontrollene tilpasses individuelt og avhenger av hvor fort plakk og tannstein dannes.
- Mellomromsbørster/interdentalbørster egner seg best ved større mellomrom mellom tennene. Disse kommer i ulike størrelser og brukes på tilsvarende måte som tannstikker.
- For rengjøring i områder der det er en bro for erstatning av tapte tenner er det viktig å bruke interdentalbørster eller Superfloss. Dette for å kunne rengjøre under og inn mot de tennene som forankrer broen.
- Tannstikker er velegnet til en hurtig rengjøring av mellomrommene etter et måltid og som et supplement til det daglig munnstellet. Hensikten er å rengjøre mellomrommene mellom tennene og opprettholde en god munnhygiene.
- Tanntråd er effektivt dersom tennene står tett. En tanntrådholder er et godt hjelpemiddel spesielt for å komme til mellom jekslene.
- For rengjøring i områder der det er festet en kjeveortopedisk retainer bør en tanntråd spesielt utviklet til dette brukes. For eksempel Superfloss.
Periodontitt – en tannløsningssykdom.
Periodontitt er en betennelse i tennenes støttevev. Betennelsen kan føre til at tenner løsner på grunn av at kjevebeinet rundt tennene brytes ned. Dette kan i verste fall føre til at tenner må fjernes.
Kronisk periodontitt er den vanligste formen av periodontitt og har en langsom sykdomsutvikling. Forekomsten av alvorlig periodontitt antas å ligge mellom 10-15% og rammer som regel voksne. Det finnes også andre sjeldnere og mer aggressive varianter av periodonitt.
Årsaken til betennelsen skyldes bakterier og belegg ved tannkjøttskanten og i tannkjøttslommen. Gingivitt utvikler seg relativt sjelden til en periodontitt med tap av tannfeste, men på den andre siden vil ikke periodontitt utvikle seg uten at det er en betennelse tilstede. Det antas med stor sikkerhet at det er bakterielt belegg (plakk) som forårsaker betennelse, men at det er immunsystemets reaksjon som eventuelt fører til vevsødeleggelse. Visse typer bakterier er også hyppigere sett i sammenheng med sykdommen.
Hvorfor noen mennesker utvikler sykdommen og andre ikke er fortsatt uklart. Bakterienes rolle er nødvendig, men ikke tilstrekkelig for å fremkalle sykdom. Periodontitt er en multifaktoriell sykdom hvor arv spiller en vesentlig rolle i utvikling av sykdommen. Vær derfor ekstra oppmerksom dersom du vet at andre i familien har hatt problemer med tannkjøttet. I tillegg er det påvist at røyking fremskynder utviklingen av periodontitt. Stress, nedsatt immunforsvar, diabetes og enkelte andre systemiske sykdommer og medisinbruk kan også gjøre at nedbrytningen av kjevebeinet skjer raskere.
Symptomer:
Ved periodontitt er det ofte få subjektive symptomer. Sykdommen gir vanligvis ikke smerte, så den er vanskelig å oppdage på egenhånd. Enkelte vil likevel kunne oppleve dårlig ånde og blødning fra tannkjøttet. Tannkjøttet vil også kunne være noe ømt og hovent. Senere i sykdomsforløpet vil pasienten kunne oppleve at tenner blir løsere og eventuelt flytte på seg.
Behandling av periodontitt:
Tannlegen starter med en grundig undersøkelse av tennenes festeapparat for å kartlegge sykdommens alvorlighetsgrad. Det lages deretter et individuelt tilpasset behandlingsopplegg. Behandlingen tar sikte på å stoppe utviklingen av sykdommen og generelt vil det festet som er tapt, ikke kunne gjenvinnes.
God munnhygiene er svært viktig hos pasienter som er mottakelig for periodontitt. Behandlingen vil derfor innledes med opplæring i god munnhygiene. Dette kan innbære instruksjon i korrekt børsteteknikk og bruk av egnede hjelpemidler til renhold mellom tennene. Og husk: Det er ikke nok å fjerne matrester. Det er bakteriene på tann- og rotoverflaten som må bort.
Deretter foretar tannlegen en grundig tannrens rundt og ned i tannkjøttslommer på alle angrepne tenner. Bedøvelse kan da benyttes. Målet er å fjerne belegg og tannstein fra tennenes rotoverflate og etterlate dem glatte slik at det blir lettere å holde rent. En slik behandling med vanskelig tilgjengelighet er tidkrevende. Den må ofte gjøres over flere besøk.
Dersom tapet av tannfeste er omfattende og resultatet av den første rensingen ikke gir et akseptabelt resultat, kan det være nødvendig med kirurgisk behandling. Dette gjøres for å få bedre tilgang til rotoverflatene og sikre at det blir helt rent. I tillegg finnes det regenerasjonsmetoder som i visse tilfeller kan gi delvis nydannelse av støttevevet som er gått tapt. Disse metodene kan benyttes som en tilleggsbehandling i forbindelse med operasjon.
Antibiotika kan også av og til bli benyttet, men aldri som eneste behandling alene. Dette gjelder først og fremst i de tilfellene der man opplever en hurtig nedbrytning av tannfestet. I hovedsak gjelder dette de mer aggressive former for periodontitt. Antibiotikaen kan da benyttes dirkete i tannkjøttslommer eller i form av en tablettkur. Ved slike tilfeller kan det bli nødvendig å henvise til en spesialist i tannkjøttsykdommer.
Vedlikehold og oppfølgning:
For å oppnå et varig godt behandlingsresultat og for å forhindre tilbakefall, er det nødvendig med oppfølgningskontroller og vedlikeholdsrens av tennene. Det er viktig å forsøke å holde periodontitten i sjakk. Like viktig er også det daglige tannstellet du gjør hjemme hver dag. Tannoverflatene over tannkjøttskanten er risikoområder. På kontrollene vil munnhygienen kontrolleres og vi hjelper deg med ny hygieneinstruksjon og repetisjon der det er nødvendig.
Selv om periodontittbehandlingen utføres korrekt og etter beste evne, kan man ikke utelukke at tenner likevel går tapt over tid.
Etter folketrygdloven § 5-6 kan det gis stønad til systematisk behandling av periodontitt. Det kan også gis stønad til å erstatte tenner som er gått tapt som følge av periodontitt.